20/02/2016

Taky to máte tak, že když doma něco dokončíte, hned začnete přemýšlet, do čeho dalšího byste se pustili? Já rozhodně a plánuju i věci, které momentálně vůbec nejsou na pořadu dne. Třeba dětský pokoj. Myslím, že ještě pár let ho nebudeme potřebovat, protože i kdyby na nějaké to miminko v blízké budoucnosti došlo, stejně bude první dva (možná i víc) roky s námi v ložnici. To mě ovšem rozhodně neodradí od virtuálního přestavování našeho domu :-)
 
Jedna z možností, kterou máme, je rozšíření spodního patra domu o tzv. přídavný modul - v podstatě samostatný pokoj, který se jednoduše připojí ke stávajícímu domu. Tahle možnost se mi líbí hlavně z toho důvodu, že by se v novém prostoru mohla zařídit druhá koupelna, případně alespoň toaleta. Nevýhodou je poměrně vysoká cena.
 
Zdroj: Natura Space

ZDROJ: Natura Space
 
Druhou možností je využití podkroví. Jak asi víte, máme teď v podkroví pouze otevřenou galerii s pracovnou, která je nad ložnicí a koupelnou. Aby se tam vešel dětský pokoj, musel by se strop rozšířit i nad kuchyni a jídelnu. Obývací pokoj v žádném případě zastropovat nechci, ráda bych mu ponechala tu prostornost a otevřenost do "krovu". Druhá věc, které se nechci vzdát, je galerie, protože je to jedna z věcí, kvůli kterým jsme si náš dům vybrali. Jako nejlepší řešení se mi zdá rozdělit dům na pomyslné třetiny - otevřený obývací pokoj, galerii nad kuchyní a koupelnou a uzavřený pokoj nad jídelnou a ložnicí.
 

 
 
 
Podobné uspořádání (samozřejmě ve větším měřítku) jste možná viděli u Lucie Living. Mně osobně se to tedy líbí moc. A protože máme dřevostavbu, neměly by ani stavební práce být nějak časově náročné. Jediná věc, která mi na tomhle řešení připadá technicky náročnější, je instalace střešních oken. Zvlášť u dřevostavby je nutné eliminovat jakoukoliv možnost zatékání do konstrukce domu a vybrat co nejkvalitnější okna. Já bych určitě zvolila ty od firmy VELUX, která má více než sedmdesátileté zkušenosti v oboru a na mě působí nejdůvěryhodnějším dojmem. Navíc nabízí nepřeberné množství možností zastínění oken, což je určitě u střešních oken klíčová věc.

No a pak zbývá ještě jedna možnost a to ta, že dětský pokoj by se zařídil ve stávající ložnici a my bychom se přestěhovali na galerii. Tohle řešení je lákavé, žádné stavební úpravy ani výdaje... Jen nevím, jak by se mi spalo v tom otevřeném prostoru a zda bych byla schopná usnout za zvuků fotbalového zápasu... Tak mě napadá, že jeden výdaj by byl - za špunty do uší... :-)

Tak která varianta by se líbila vám?
 
M.

 
 

7 komentářů:

  1. Ahoj, nedávno jsem objevila tvůj blog a moc se mi líbí váš domek. Také se nám staví náš vysněný dům - dřevostavba.. Sice jiný styl,než ten váš, ale také jsme omezení prostorem a budu muset hodně přemýšlet o uspořádání. Také ráda háčkuju a miluju šedou barvu a obdivují tvůj pracovní kout...chci taky takový :-) Tvůj blog je pro mě No.1 a přála bych si víc příspěvků, ale díky i za to,co je.
    U vás by se mi líbila ta předposlední a poslední možnost :-)
    Zdraví Bára :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro, děkuju za nejmilejší komentář! Taky bych si přála přispívat častěji, ale skloubit to s prací (zvlášť teď v zimě) není jednoduché. Pokusím se polepšit :-)
      Krásnou neděli!

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, já už tady koukám dlouho :-) moc hezký blog a těším se na nové příspěvky, jsou takové vzdušné, milé ... a za mně určitě ložnice uzavíratelná, televize při spaní ruší ... hezký víkend Danka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Danko, určitě souhlasím, ta otevřená ložnice je takové náhradní řešení, kdyby ty ostatní možnosti nebylo možné realizovat...
      A moc děkuju za milou návštěvu! M.

      Vymazat
  4. Myslim ze na ty tretiny to zni nejlepe..otazka zda bude dost prostoru. I treba prpskleny vyhled by taky nebyl spatny napad. Libi se mi treba u Kamci /today is fairytall/ jk maji pracovnu . jink moc krasne to mate reseni...pristaveni pokoje navic pokud je moznost je super. ;-) Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, s tím prostorem je to problém, přece jenom zkosená střecha ho hodně ubere... A to s tím prosklením je dobrý nápad, už jsem o tom taky přemýšlela. Možná by pak odpadla nutnost mít střešní okna a stačilo by to, co je ve štítu...

    OdpovědětVymazat