23/09/2016

Už od začátku, co náš dům stojí (a vlastně ještě dřív), jsme měli v plánu na galerii v patře vytvořit pracovnu a příležitostné spaní pro hosty. Zároveň jsme do vybavení nechtěli příliš investovat, protože je jasné, že v budoucnu se prostor bude využívat jinak - buď jako naše ložnice (z té stávající by byl dětský pokoj), nebo by se patro rozšířilo a dětský pokoj by se vytvořil tam. Takže investovat např. do vestavěných úložných prostor na míru a za pár let zjistit, že už se nehodí, by byla hloupost. Zařídit pracovnu bylo celkem jednoduché, použili jsme nábytek, který jsme měli z předchozího bytu (některý ještě z mého dětství :)), kouknout můžete třeba sem nebo sem.


Se spaním pro hosty to bylo horší. Pořád jsme to odkládali a nemohli se rozhodnout, jak ho nejlíp vyřešit. Druhou velkou postel jsme pořizovat nechtěli, protože co pak s ní... Málem vyhrála varianta postele z palet, protože palety se vždycky nějak využijí, ale nakonec jsme v Ikea ve výprodeji pořídili rozkládací pohovku (chtěla jsem vám sem dát odkaz, ale už ji asi neprodávají). Je docela pohodlná a myslím, že na příležitostné přespání naprosto vyhovující. Jako noční stolek jsem opět použila naši poslední bazarovou židli TON, šedý přehoz na postel je z Jysku, pletený pléd z Tesca a lampička z Bonami.





Ještě bych chtěla pořídit nějakou retro skříňku nebo komodu, ale moje bazarové štěstí mě asi opustilo a nemůžu na žádnou narazit, tak kdybyste měli tip, dejte vědět :-)



Jak galerii dovybavujeme a začíná se měnit ze skladiště krabic a věcí, které není kam dát, na příjemný útulný prostor, čím dál víc přemýšlím o možnosti pořízení střešních oken. Vzhledem k tomu, že na jednu stranu máme výhled do ovocného sadu a na druhou na vesnici a protější kopec s pasoucími se kravičkami, myslím, že by prostoru dodaly další rozměr. Dojem otevřenosti interiéru do krajiny, který má člověk ve spodním patře, by se přenesl i na galerii. Jediné, z čeho mám strach, je přehřívání interiéru v létě. Už takhle je na galerii poměrně teplo a kdyby sem ještě svítilo sluníčko skrz okna, zřejmě by bylo ještě větší. Na stránkách firmy Velux jsem našla venkovní zatemňující roletu, která by podle mě mohla být účinná, protože odráží teplo ještě než dopadne na sklo a tím pádem vůbec neproniká do interiéru. Máte s tím někdo zkušenost? My ještě nemáme vyřešeno ani zastínění spodního patra, takže zkušenosti nemáme, ale vím, že stavbyvedoucí nám doporučoval venkovní žaluzie, které jsou mnohem účinnější než zastínění až v interiéru, např. pomocí rolet nebo vnitřních žaluzií. Tak budu ráda za každou radu, protože co si pobudeme povídat, oken má náš dům víc než dost :-)

M.




7 komentářů:

  1. Máme,roleta vytvorí ale také šero , dosť sa zotmie v tom priestore.
    Čo sa týka tepla, napadá ma ešte to, že Veluxové okná majú nielen možnosť strechu otvoriť a tak vetrať, ale keď sú zavreté, v ráme majú možnosť nastaviť prúdenie vzduchu cez štrbinu. Spolu s odrážajúcou roletou to pri priamom slnku (ani nemusí byť leto) vytvára vzdušnejší režim ako pri streche bez okien.
    Ten hosťovský kútik je presne to, čo by som potrebovala na oddych od mojich, byť aj mimo, aj s možnosťou vnímať ich a zasiahnuť.
    Vždy sa mi páčili malé domy vyriešené týmto ,,užitočným,, korpusom vo vnútri:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím setměním by to snad nevadilo, na galerii vůbec ne, tam je světla dost a kdyby se vyčlenil pokoj, pořád by tam bylo okno ve štítu. A ta mikroventilace by byla určitě fajn, ani jsem nevěděla, že to existuje i u střešních oken. Tak teď jsem ještě víc pro je pořídit :-)

      Vymazat
  2. to je skvělej pelech, můžu přijet na návštěvu?:)
    A ta lampa??? Ta je přímo božská!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijeď, pelíšek čeká! :-) Akorát vás tam bude asi trochu víc, protože Sušenka nějak nepochopila, že ta postýlka není pro ni :-))

      Vymazat
  3. Aj z mála sa dá urobiť krásny dizajn. Takéto "co dum dal" to je moje. Tam by sa spinkalo.

    OdpovědětVymazat
  4. Vonkajsie rolety na stresne okna su vynikajuce. Mam moznost porovnania, lebo prvy rok sme ich nemali, druhy uz ano. Teda myslim v lete, lebo teraz su uz zrolovane. Teplo zachytavaju uzasne, svetlo menej. Musi sa to zatemnovat este niecim. My mame lacnu black-out roletu z IKEA.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě mrzí, že jsem v Jysku na takové přehozy nikdy nenarazila. Docela sleduji jejich akční leták a nikdy nic. ://

    OdpovědětVymazat