23/06/2015

Tak mám konečně čas přidat dort, o kterém jsem se zmiňovala minule. Je to taková zdravá alternativa, v celém dortu jsou jen dvě lžíce cukru a žádná mouka. Nejlepší na něm je pudinkový krém z javorového sirupu, měla jsem co dělat, abych ho nesnědla, ještě než přišel na dort.







Korpus:
* 2 a půl šálku sekaných vlašských ořechů (když nemáš vlašský, vraž tam lískový a mandle - Babica)
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1/4 lžičky soli

Všechno smíchat a namačkat do formy, péct na 180 °C asi 10 min (hlídat, mně se trochu připekl).

Krém:
* 1 a půl šálku mléka
* 6 žloutků
* 1/2 šálku javorového sirupu
* 1/4 šálku kukuřičného škrobu
* 1/4 lžičky soli
* vanilkový extrakt

V rendlíku zahřát mléko. V míse vyšlehat žloutky s javorovým sirupem, škrobem a solí. Pomalu zašlehat horké mléko do javorové směsi, vrátit na plotnu a míchat do zhoustnutí. Po vychladnutí uložit na dvě hodiny do ledničky. Nesníst to!

Na ozdobu:
* dvě jablka
* šťáva z citrónu
* meruňkový džem (když nemáš meruňkový džem, vraž tam med)

Jablka překrojit na půl, zbavit se jádřince a nakrájet na tenké plátky. Zahřát v mikrovlnce, dokud nezměknou. (Já mikrovlnku nemám, tak jsem plátky chvilku povařila ve vodě s citrónem - zabrání se tím jejich zdnědnutí a jsou krásně tvárné). Korpus naplnit krémem a zdobit růžičkami z jablečných plátků. Nakonec můžeme potřít zahřátou marmeládou s trochou citrónové šťávy - dort bude lesklejší a nezhnědne.









5 komentářů:

  1. Celý večer chodím a zhladúvam niečo dobrééé...toto je super, musí to byť dobré

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt som si myslela, že sú to zapečené ruže v kréme :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No tak to je bomba! Vůbec by mě nenapadlo, že růžičky jsou z jablek. Dort vypadá nádherně a věřím, že byl i moc dobrý. Děkuju za recept, ráda vyzkouším ;-).
    V.

    OdpovědětVymazat