23/09/2016

Už od začátku, co náš dům stojí (a vlastně ještě dřív), jsme měli v plánu na galerii v patře vytvořit pracovnu a příležitostné spaní pro hosty. Zároveň jsme do vybavení nechtěli příliš investovat, protože je jasné, že v budoucnu se prostor bude využívat jinak - buď jako naše ložnice (z té stávající by byl dětský pokoj), nebo by se patro rozšířilo a dětský pokoj by se vytvořil tam. Takže investovat např. do vestavěných úložných prostor na míru a za pár let zjistit, že už se nehodí, by byla hloupost. Zařídit pracovnu bylo celkem jednoduché, použili jsme nábytek, který jsme měli z předchozího bytu (některý ještě z mého dětství :)), kouknout můžete třeba sem nebo sem.


Se spaním pro hosty to bylo horší. Pořád jsme to odkládali a nemohli se rozhodnout, jak ho nejlíp vyřešit. Druhou velkou postel jsme pořizovat nechtěli, protože co pak s ní... Málem vyhrála varianta postele z palet, protože palety se vždycky nějak využijí, ale nakonec jsme v Ikea ve výprodeji pořídili rozkládací pohovku (chtěla jsem vám sem dát odkaz, ale už ji asi neprodávají). Je docela pohodlná a myslím, že na příležitostné přespání naprosto vyhovující. Jako noční stolek jsem opět použila naši poslední bazarovou židli TON, šedý přehoz na postel je z Jysku, pletený pléd z Tesca a lampička z Bonami.





Ještě bych chtěla pořídit nějakou retro skříňku nebo komodu, ale moje bazarové štěstí mě asi opustilo a nemůžu na žádnou narazit, tak kdybyste měli tip, dejte vědět :-)



Jak galerii dovybavujeme a začíná se měnit ze skladiště krabic a věcí, které není kam dát, na příjemný útulný prostor, čím dál víc přemýšlím o možnosti pořízení střešních oken. Vzhledem k tomu, že na jednu stranu máme výhled do ovocného sadu a na druhou na vesnici a protější kopec s pasoucími se kravičkami, myslím, že by prostoru dodaly další rozměr. Dojem otevřenosti interiéru do krajiny, který má člověk ve spodním patře, by se přenesl i na galerii. Jediné, z čeho mám strach, je přehřívání interiéru v létě. Už takhle je na galerii poměrně teplo a kdyby sem ještě svítilo sluníčko skrz okna, zřejmě by bylo ještě větší. Na stránkách firmy Velux jsem našla venkovní zatemňující roletu, která by podle mě mohla být účinná, protože odráží teplo ještě než dopadne na sklo a tím pádem vůbec neproniká do interiéru. Máte s tím někdo zkušenost? My ještě nemáme vyřešeno ani zastínění spodního patra, takže zkušenosti nemáme, ale vím, že stavbyvedoucí nám doporučoval venkovní žaluzie, které jsou mnohem účinnější než zastínění až v interiéru, např. pomocí rolet nebo vnitřních žaluzií. Tak budu ráda za každou radu, protože co si pobudeme povídat, oken má náš dům víc než dost :-)

M.




22/09/2016

A dnes tu máme každoroční baltské okénko! :-) Letos jsme vlastně dovolenou vzhledem k těhotenství ani moc neplánovali, ale protože všechno probíhá bez problémů, nakonec jsme neodolali a narychlo vyrazili - ano, opět k Baltu. Dva předchozí roky jsme byli v Německu (kuk a kuk), a tak, aby byla změna,  jsme se rozhodli pro Polsko. 




Bydleli jsme zhruba uprostřed baltského pobřeží v městečku Ustka, které má jak městskou, tak i krásnou přírodní pláž, táhnoucí se dlouhé kilometry od města. Plánovala jsem si procházky po prázdných plážích v podzimních plískanicích a místo toho nám cesta vyšla na snad nejteplejší týden v roce, takže i já jsem se konečně vykoupala v Baltu :-) 




Pokud srovnám baltské pobřeží v Polsku a Německu, příroda a moře jsou krásné v obou zemích. V Polsku mě trochu zklamala pobřežní městečka, která byla plná stánků s nevkusnými suvenýry a ani po architektonické stránce nás moc nezaujala. Co můžu určitě doporučit je návštěva Slowinského národního parku s písečnými dunami, na které jsme koukali s otevřenou pusou...






Na poslední dvě noci jsme se přesunuli do Gdaňsku, na který jsem se hrozně těšila a rozhodně mě nezklamal. Jen malá rada - neubytovávejte se na nejrušnější pěší zóně ve městě - po probdělé noci je o dost těžší všechny ty krásy ocenit :-D







Tak zase někdy pa, Balte!