18/12/2015

Aby to tu nebylo přehnaně vánoční, mám tu pár fotek z mojí výjimečně uklizené pracovny (teď už je zase všude spousta klubek a rozdělaných věcí). Udělala jsem si takovou malou předvánoční radost v podobě lapače snů, který jsem chtěla už dlouho. Nejdřív jsem měla v plánu si ho vyrobit, ale to bych ho asi neměla nikdy, tak jsem se rozhodla koupit si ho na Fleru a zároveň udělat radost prodávajícímu. Takže dvojitá radost.
Trávím teď v pracovně každou volnou chvilku, mám totiž rozpletených a rozháčkovaných asi pět věcí najednou a už potřebuju některé z nich dodělat. Nejsou to sice dárky k Vánocům, ale jednu věc jsem si slíbila do Vánoc stihnout (a snad vám ji brzo ukážu), poprvé taky zkouším plést na miminko - pro mého třetího synovce, který se narodí v únoru - a není to žádná legrace, docela s tím bojuju. A pak mám rozpletený svetr pro mě, který chci mít samozřejmě taky co nejdřív hotový...
 
 


 



 
 
 
 
 
 

 
 

16/12/2015

Perníčky (a cukroví vůbec) jsem v posledních letech v podstatě nepekla. Jednak z časových důvodů a pak taky proto, že Štědrý den a 1. svátek vánoční trávíme s manželem u mojí sestry a její rodiny a další dny pak u manželových rodičů, takže vlastně vůbec nejsme doma (a tchýně peče asi dvacet druhů cukroví, které už po dvou dnech nemůžeme ani vidět...). Letos mám ale výjimečně před Vánoci víc času než obvykle, tak jsem dostala chuť perníčky zase zkusit. Pekla jsem podle receptu od Kitchenette, který mě oproti jiným receptům zaujal velkým množstvím medu, ten přece do perníčků patří! Zdobení jsem se bála, protože mi to nikdy moc nešlo. I tentokrát jsem nejdřív udělala polevu moc hustou, po naředění byla zase moc řídká a zahustit už jsem ji nemohla, protože mi došel cukr - no byl to boj... Ale nakonec z nich mám radost!















13/12/2015

Máme tu 3. adventní neděli a s ní i další vánoční inspiraci od nás. Letos mám všechno superjednoduché a přírodní, nasbírané po okolí (kromě jmelí, šplh budu muset ještě potrénovat... Házej! :-))










Užívejte si adventní pohodu!
M.






10/12/2015

Dneska jsem k obědu dělala náš oblíbený fazolový burger. Původně jsem sem recept vůbec dávat nechtěla, ale pak jsem si říkala, že nápadů na bezmasá jídla není nikdy dost a rychle jsem ho cvakla, než do nás zahučel :-) Kvalita fotek tedy nic moc, hlavně aby to bylo rychle a mohlo se jíst...





Zkusím sepsat recept, i když já to dělám tak nějak od oka... (množství je na pět větších burgerů)

* 2 konzervy červených fazolí
* olivový olej
* 1 větší cibule
* 1 - 2 stroužky česneku
* cca 50g rozdrcených tortilových lupínků (nachos)
* cca 75 - 100g strouhanky
* sůl
* pepř
* půl lžičky kurkumy
* lžička římského kmínu
* lžička koriandru
* špetka (nebo víc) chilli

Na dokončení
* burgerové bulky
* majonéza (já do ní přidávám trochu jogurtu)
* rajče, kyselá okurka, salát, cibulka, prostě cokoliv, co máte rádi

Postup:
Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek a koření a necháme rozvonět. Směs přidáme k fazolím, které jsme si rozmačkali (např. mačkadlem na brambory). Osolíme, přidáme drcené lupínky a postupně přisypáváme strouhanku, než bude mít hmota správnou konzistenci. Vytvarujeme burgery a opékáme je na grilovací pánvi cca 5 min z každé strany (někdy je peču i v troubě, potřené trochou olivového oleje).
Bulky jsem pekla podle Kitchenette, ale zřejmě jsem někde udělala chybu, protože po upečení chutnaly (i vypadaly) jako vdolky. V kombinaci s ostatními chutěmi ale nakonec byly dobré.

A protože mi ze včerejška zbyly dva bílky, upekla jsem ještě pár kávových pusinek...


Ze dvou bílků vyšleháme sníh, po částech zašleháme 100g cukru a dvě lžičky instantní kávy. Směs nastříkáme na plech pomocí cukrářského sáčku, pusinky posypeme mletými mandlemi a sušíme při teplotě 100°C asi hodinu a půl až dvě hodiny.




Burgery inspirované tímto receptem.