25/06/2015

Dnešní článek bude o tom, jak je dobré nemít peníze :-) Asi to zná spousta z vás - člověk se těší na nový dům, všechno promýšlí do posledního detailu, vybírá nábytek, doplňky, koberce, aby všechno bylo tak, jak si to vysnil. A pak přijdou nečekané výdaje a najednou je rezerva na vybavení domu pryč. To se stalo i nám. Naštěstí jsme měli nějaký nábytek schovaný z předchozího bytu (i když jsme moc nepočítali, že ho ještě využijeme). Já jsem z toho samozřejmě byla smutná, všechno to plánování mi zabralo spoustu času, těšila jsem se a najednou to bylo v nedohlednu, na všechno budeme muset složitě šetřit. A teď, s ročním odstupem jsem za to svým způsobem ráda. Tahle situace nás donutila improvizovat, vymýšlet, vyrábět, hledat po bazarech staré kousky a vdechávat jim nový život. V jídelně i na terase máme nábytek z palet, starý stůl z chalupy, v ložnici skříň z bazaru, štafle... Začíná mi docházet, že tohle je možná styl, ve kterém jsem se našla. Že kdybych měla všechno jako z katalogu, dům plný designových kousků, necítila bych se tam tak dobře, jako mezi věcmi, na kterých jsem se sama podílela. 

A tady je náš nejnovější přírůstek do ložnice - noční stolek ze třicátých let. Asi jste si všimli, že se mi líbí  jednoduchost, čisté linie a neutrální barvy. Ale na druhou stranu mám ráda ornamenty, secesi, práci Josipa Plečnika nebo Jana Kotěry. No jo, trochu schizofrenní vkus, já vím. Když jsem v bazaru našla tenhle stolek s krásným secesním ornamentem za pár šlupek, nemohla jsem ho tam nechat. A protože nechci, aby to u nás bylo jako ve starožitnictví, dala jsem mu nový nátěr světle mintovou barvou. Krásně prokoukl. Pověsila jsem k němu geometrického jelena od Ma Maison Blanche (další jelen do sbírky, juchú!), který se perfektně hodí k origami lampě a našemu geometrickému povlečení a krásný koutek je na světě!











7 komentářů:

  1. Ohohoh :) krásná barva. Na léto skvělé. Taky chci barvit. ale takovou krásku doma nemám teda :). Jaká je to barvička prosím? Děkuji

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barva je kupovaná v Baumarktu, mají tam míchací centrum, kde ti namíchají odstín na přání. Mají vzorníky s asi tisícem barev, takže vybrat tu správnou byla bojovka, ale nakonec je to přesně tak, jak jsem chtěla...

      Vymazat
  2. Milá Markéto, nás čeká něco podobného. Předěláváme starý dům a myslím, že až nastane chvíle zařizování (na kterou se moc těším), bude už do kapsy hooodně hluboko. Naštěstí máme také v záloze nějaké "kousky" z půdy a budeme si muset (bohužel) vystačit i s vybavením ze současného bydlení. Ale podle mě je vlastně fajn, že není všechno hned, ale postupně, člověk si spoustu zbytečných hloupostí stihne i rozmyslet, a ten proces, postupné změny, těšení se a plnění přání je to pravé! ;-)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, na některé věci člověk přijde až za pochodu, ten prostor si asi sám řekne, co je pro něj nejlepší :-) Tak ať jste brzy taky v zařizovací fázi, je to nekončící zábava :-))

      Vymazat
  3. Naprosto ti rozumím a musím upřímně říct, že v některých "vyhrocených" situacích najdu i nějaké skryté kouzlo. Právě třeba ta improvizace a kutění, že to je vlastně víc, než se sebrat a jet do obchodu pro nové. Úžasný noční stolek máte, připomíná mi ten náš "popelnicový". :)) Máte to nejkrásnější prostě a o tom to je! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Pekný odtieň, nežný...určite to vidíš na fotke, ako mu to u vás sedí v kúte s tým lustrom...taký vzdušný element to vo mne navodzuje...takže dobrý pocit do kúta :-)....a ešte pekný vintage kúsok :-)

    OdpovědětVymazat